Lihaskasvu

Ruokavalio

Lihaskasvun kannalta ruokavalio on aivan yhtä tärkeää kuin kunnon treeni. Kun lihasta treenataan, siihen syntyy mikrooppisen pieniä vaurioita. Elimistö pyrkii luonnollisesti korjaamaan nämä vauriot. Solujen rakennusaineena toimii proteiini. Kun huolehditaan riittävästä proteiinin saannista silloin, kun keho korjaa lihaksen vaurioita, voi lihas kasvaa suuremmaksi kun se oli ennen vaurioita.

Proteiini on valkuaisainetta, joka koostuu aminohapoista. Ihmisen elimistö ei pysty itsekseen valmistamaan kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja, joten ne on pakko saada ruokavaliosta. Tämä pätee ihmisellä kuin ihmisellä. Tilanne korostuu luonnollisesti niillä, jotka treenaavat saavuttaakseen suuremman lihasmassan. Kun treenataan kehonrakentajatyyppisesti pitää päivän energiansaannin olla yli normaalin tilanteen. Saantisuositusten mukaan päivittäisestä ruoasta saatavista ravintoaineista 10-20 % pitäisi olla proteiinia, aktiivisesti treenaavilla tietty enemmän.

Kun kasvatetaan lihasta tehokkaasti, tulee siis energiansaannin olla suurempaa, kuin normaaliolosuhteissa. Tämä tarkoittaa valitettavasti myös sitä, että tällöin kehoon kertyy herkästi myös ylimääräistä rasvaa. Tämän vuoksi kehonrakentajat treenaavatkin sykleissä, eli välillä on massakausia ja välillä rasvanpolttokausia. Rasvanpolttokausinakin on kuitenkin huolehdittava proteiinin saannista, jottei keho polta vaivalla treenattua lihasta. Tässä vaiheessa lasketaankin usein tarkkaan päivän energiansaanti. Proteiini sisältää 4cal/g.

Hyviä proteiininlähteitä ovat mm. liha, kala, maito, kananmunat, raejuusto ja maitorahka. Nämä edellämainitut proteiinilähteet sisältävät kaikki tarpeelliset aminohapot. Sitten on myös muita proteiininlähteitä, jotka sisältävät vain osan tarvittavista aminohapoista. Yleensä sellaisia ovat kasviperäiset proteiinit. Jos halutaan saada päivän tarvittavat aminohapot pelkästään kasviperäisistä proteiineista, pitää tietää tarkalleen mitä aminohappoa mikin ruoka-aine sitältää ja yhdisteltävä niitä sitten niin, että saadaan kaikki aminohapot. Yleensä treenaajat suosivat maitorahkoja, kananmunia sekä raejuustoja. Ne ovat helppoja vaihtoehtoja ja sisältävät suhteellisen vähän rasvaa verrattuna proteiinimäärään.

Tositreenaajat käyttävät myös erilaisia proteiinijuomavalmisteita. Ne on kehitetty erityisesti maksimoimaan proteiinin saanti. Juomia on erilaisia eri käyttötarkoituksiin. Osa on pelkkääproteiinijauhetta, toiset sisältävät lisäksi hiilihydraattia. Palautusjuomaksi kannattaa valita sellainen jauhe, joka sitältää hiilihydraattuia, koska se auttaa proteiinia imeytymään nopeammin. Lisäksi voi sitten päivän mittaan nauttia pelkkää proteiinijuomaa, jos tuntuu, että muuten kertyy liikaa hiilihydraattia kehoon. Mikään välttämättömyys ei ole hankkia proteiinijuomajauheita itselleen, ilman niitäkin pärjää kyllä. Ne ovat kuitenkin yleistyneet paljolti viimeaikoina, koska ovat helppokäyttöisiä ja helppo ottaa mukaan vaikkapa salille.