Lihaskasvu

Optimaalinen treeni lihaskasvuun

On vaikea sanoa, millainen on oikeanlainen treeni, kun tavoitteena on nimenomaan maksimoida lihaskasvu. Asiasta on hyvin paljon erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä. Tietty pitää muistaa, että ihmiset ovat yksilöitä, eikä sama treeni välttämättä toimi yhdellä samalla tavalla kuin toisella. Lisäksi treeniohjelmia on olemassa aivan järjettömän paljon ja jokainen voi soveltaa itselleen sopivan.

Yleisin käsitys kuitenkin on, että lihaksen kasvun kannalta optimaalinen treeni on sellainen, jossa tehdään 1-3 sarjaa ja jokaisessa sarjassa tehtäisiin 8-12 toistoa. Jos treenaa lyhyempää sarjaa suuremmilla painoilla, kehittyy maksimivoima tehokkaasti, mutta lihaksen koko ei välttämättä kasva samaa vauhtia. Jos taas treenaa pidempää sarjaa pienemmillä painoilla niin saavutetaan lihakseen kestävyyttä.

Treenin pitää olla sellainen, mikä tuntuu oikeasti. Löysäilemällä ei lihas kasva! Jos treenaa 1-3 sarjaa 8-12 toistolla, niin millaiset painot sitten pitäisi valita? Voidaan sanoa, että jos käyttää painoja, jotka ovat 70-75 % maksimaalisesta voimasta, jaksaa yleensä tehdä 8-12 toistoa juuri ja juuri. Sitten kun tuntuu, että jaksaa tehdä enemmän kuin 12 toistoa, pitää lisätä painoja!