Lihaskasvu

Lihaskasvun edellytykset

Lihaksen kasvuun ei riitä pelkästään kova treeni. Yhtä tärkeää, kuin oikeanlainen treeni, ovat myös ruokavalio ja lepo. Lihasta kasvatetaan teettämällä sillä kovempaa työtä, kuin mihin se on tottunut. Sanotaan, että lihas kasvaa levossa. Tämä tarkoittaa, että lihas jatkaa kasvuaan tietyn aikaa myös treenin päättymisen jälkeen.

On vaikea sanoa, millainen on oikeanlainen treeni, kun tavoitteena on nimenomaan maksimoida lihaskasvu. Asiasta on hyvin paljon erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä. Kun treenin ensisijainen tarkoitus on juuri lihaskasvu, pitää liikettä tehdä melko suurilla painoilla tai vastuksilla.

Lihas, kuten mikään muukaan solu ei luonnollisesti rakennu ilman rakennusaineita. Solujen rakennusaineena toimii proteiini. Treenaajan onkin syytä huolehtia riittävästä proteiinin saannista, jottei treeni mene harakoille. Proteiinin lisäksi pitää nauttia riittävä määrä hiilihydraatteja, jotta proteiini imeytyisi paremmin. Heti treenin jälkeen nautittu proteiini ja hiilihydraatti edistää lihaskasvua tehokkaasti.

Treenata voi vaikka jokapäivä, kunhan ei treenaa samaa lihasta perättäisinä päivinä. Kuten aiemmin kerrottiin, lihaskasvu vaatii myös lepoa. Jos treenaa lihasta, joka ei ole vielä täysin palautunut, ei treenistä saa niin paljon hyötyä. Lihas ei tällöin ole tehokkaimmillaan.

Lyhyesti sanottuna kolme lihaskasvun edellytystä ovat treeni, ruokavalio ja lepo. Jokaista pitää vaan osata hyödyntää sopivassa suhteessa, mikä lisääkin homman haastavuutta!