Lihaskasvu: Muscle confusion

”Muscle confusion” treenaaminen

Erään paljon kiistellyn teorian mukaan ”muscle confusion” treenaaminen nopeuttaa lihaskasvua. ”Muscle confusion” tarkoittaa sitä, että treeniohjelmaa muutetaan ahkerasti erilaiseksi. Lihas tottuu nopeasti treeniin, ja jos treenaa aina samalla tavalla. Lihas oppii, että vaikka se kuinka kasvaa, niin se edelleen rasittuu. Silloin se lopettaa kasvamisen. Lihasmuistia kannattaa siis hämmentää välillä uusin liikkein. Tällöin lihas ei pysty ”arvaamaan” ennalta, millaista ärsykettä sille tarjotaan ja kasvu jatkuu samaan tahtiin.

Vaihtelevuutta ohjelmaan voi tuoda monella tavalla; painoja muuttamalla, sarjan pituuksia muuttamalla, tekemällä samaa lihasta eri liikkeellä kuin ennen tai tekemällä vaihteeksi pakkotoistoja. Välillä kannattaa laittaa rohkeasti enemmän rautaa tankoon ja tehdä lyhyempiä sarjoja. Seuraavalla viikolla voi sitten tarjota eri ääripään treeniä lihakselle kiusaamalla sitä pitkillä sarjoilla ja kevyemmillä painoilla.

Jos on pitkään treenannut samaa ohjelmaa, huomaa eron aika selkeästi kun vaihtaa treeniohjelman uuteen. Uuden ohjelman jälkeen kun tuppaa lihakset aina tulemaan kipeämmiksi ja treeni tuntuu tehokkaammalta. Ohjelmaa kannattaa vaihtaa suunnilleen kolmen kuukauden välein, mutta jos haluaa todellista ”muscle confusion” treeniä, niin tuohon kolmen kuukauden ajanjaksoonkin kannattaa sisällyttää vaihtelevuutta.